Alleen Elfstedentocht kan FK van agenda halen.

Op 16 februari organiseert tafeltennisvereniging Dokkum de Friese kampioenschappen. ,,Alleen de Elfstedentocht kan nog roet in het eten gooien”, vertelt de 48-jarige Frans Amerongen uit Damwoude. In 2003 organiseerde de club ook dit kampioenschap, waar naar verwachting tussen de 130 en 200 sporters in actie zullen komen, waarvan ongeveer zestig jeugdleden. ,,We zien de organisatie met vertrouwen tegemoet. Naast vrijwilligers van de club worden we geholpen door drie personen van de afdeling Noord”, vertelt Frans. Titelverdediger Arnoud Meijer is volgens de organisatie in de hoogste klasse de favoriet. 

Frans Amerongen komt zelf uit in de 4e klasse van de afdelingscompetitie. ,,Dokkum is een supergezellige kleine vereniging, waar iedereen voor elkaar op komt. Een traditie van de club? Wij hebben in ieder geval het hoogste aantal noppenspelers hebben van heel Friesland”, vervolgt Frans. De club is in 1980 opgericht en telt ongeveer vijftig leden. Een derde daarvan is jeugdlid. De club zou het aantal teams dolgraag willen uitbreiden, het liefst met een eerste seniorenteam dat uitkomt in misschien wel de 3e Divisie. ,,Het eerste team komt nu uit in de 2e Noordelijke divisie. Natuurlijk willen we graag hogerop, maar het plezier staat voorop. Jeugd moet het naar de zin hebben bij Dokkum. Onze voorzitter Dirk Nicolai geeft samen met Klaas de Jong en Erwin Wijnsma de trainingen. Hun aanpak werpt vruchten af, want de jeugd is ontzettend aan het groeien qua techniek. Sommigen zijn echt fanatiek en willen ook geen wedstrijd verliezen. Een lust voor het oog!”

In de fraaie accommodatie aan de Bronlaan in Dokkum is het plezierig tafeltennissen en kunnen potentiële leden met open armen worden ontvangen. Dokkum kent een originele manier van werven: een pingpongparty. Frans: ,,Dat is een actieve manier van ledenwerving. Dit gebeurt onder het mom van een verjaardagsparty. Kinderen maken op deze manier kennis met tafeltennis bij onze vereniging. Een kleine groep binnen de club is hier zeer nauw bij betrokken, zodat de continuïteit is verzekerd.” De club zoekt daarnaast contact met de scholen en via mond-tot-mondreclame ziet de club ook oud-leden terug bij de club.

Frans Amerongen: ,,De samenwerking met Menereis is altijd goed geweest. Het meest fijne vind ik dat je altijd kan bellen. Of zelfs langskomen wanneer je wilt, al is het voor een bak koffie. Maar het gaat natuurlijk om het tafeltennis, en dan vooral om het advies. Dat is prima! Tsuri heeft zijn zaak goed op orde. De spullen die we bestellen zijn binnen afzienbare vanuit Soest in Dokkum. Geweldig!”